IJsvorming

De vorming van natuurijs gaat dikwijls niet zo snel als we wel zouden willen. Dit komt doordat niet alleen de temperatuur het proces bepaalt. Ook windsnelheid, bewolking en vochtigheid en vervolgens stroomsnelheid en diepte van het water spelen een rol. Verdampen kost warmte. Dus als er niet alleen koude, maar vooral droge lucht over het water strijkt, gaat de afkoeling snel. Gewoonlijk is de temperatuur van het oppervlaktewater iets hoger dan op de bodem (koud water is zwaarder). Zodra het oppervlaktewater sterk wordt afgekoeld is het evenwicht verstoord en komt in het water circulatie op gang. Hoe dieper het water, hoe omvangrijker de circulatie, die de vorming en aangroei van ijs tegenwerkt. Waait het tijdens de vorming van de eerste ijslaag wordt die circulatie extra aangewakkerd; verraderlijke wakken zijn dan het gevolg. Bij omzetting van water in ijs komt warmte vrij. Voor een snelle aangroei van het ijs moet die warmte worden afgevoerd; een beetje wind is dus wel prettig.
Onder bruggen is het ijs zwakker, doordat het onder de brug (wolkendek) minder koud wordt. Waarom is de ijsbaan in Doorn vaak als eerste open?
De Doornsche IJsclub gebruikt weinig water. Voor hen is het belangrijk dat de grond goed bevroren is en de lucht koud en droog (heldere nachten). Als aan die voorwaarden is voldaan, kunnen zij met hun geavanceerde apparatuur, een zelfgemaakte dweilmachine, snel millimeter voor millimeter een mooie ijslaag op de baan brengen. Het kost hun natuurlijk wel hun nachtrust. Het mooist voor de ijsclub zijn heldere nachten en overdag bewolking als bescherming tegen de zon.
Graag levert de IJsclub door het beschikbaar stellen van de accommodatie aan verschillende schaatsverenigingen, een bijdrage aan de hele schaatssport in het algemeen en de ontwikkeling van Nederlandse toptalenten in het bijzonder. Het geeft een goed gevoel te zien dat bij een internationale schaatswedstrijd veelbelovende Nederlandse schaats(t)ers aan de start verschijnen, die wij in de zomermaanden een trainingsmogelijkheid hebben kunnen bieden.