Het geheim van de ijsmakers

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Doornsche IJsclub meestal als een van de eerste open is van heel Nederland. Sinds 1990 maken wij op de skeelerbaan ijs. Hierdoor is er snel ij en is de ijsbaan bijna elk jaar open geweest( alleen in 2000 niet). Een nacht van zeven graden vorst en ijsmaker Theo Schippers en zijn assistenten maken met de zelfgemaakte dweilmachine in een nacht hard werken een perfecte ijsvloer. Millimeter na millimeter wordt het water met de dweilmachine zorgvuldig opgebracht, totdat het een dikte heeft bereikt van 1 à 2 centimeter. Maar dan ligt er ook een spiegelgladde baan met voldoende dikte om veilig te schaatsen. Deze methode heeft als voordeel dat er geen druppel water wordt verspild. Maar ook dat er elke avond na sluitingstijd opnieuw wordt gedweild, zodat de baan er de volgende dag weer als een spiegel bij ligt. Al die arbeid wordt beloond als honderden kinderen en volwassenen volop ijspret hebben. Komt u gerust eens kijken, ’s avonds na 22.00 uur hoe dat dweilen in zijn werk gaat. U bent van harte welkom.